Yelna's Hope

This website is a valuable resource that presents a wealth of professional experience and the unique point of view of Yelna Yuristiary. Yelna generously shares her insights, knowledge, and expertise, with the hope that readers can use the information to enhance their own understanding, make informed decisions, and achieve their goals.

Monday, July 30, 2018

XBloc dan Armour Layer Lainnya pada Tanggul Breakwater


Hello semua yang ada di blog ini. Sebenarnya untuk postingan kali ini saya ingin buat dalam Bahasa Inggris karena ada beberapa istilah yang saya agak bingung meng-Indonesiakannya. Hanya saja karena saya mengingat bahwa saya ingin berbagi dengan orang sebangsa saya, supaya diskusi antar engineer di Indonesia ini semakin ramai, ya bolehlah saya share dalam bahasa kita sehari-hari saja.
Jumpa lagi dengan saya Yelna yang akan share sedikit terkait XBloc di artikel kali ini.
Mungkin sebagian dari kalian belum mengetahui dengan pasti apa XBloc itu sendiri. Yups… XBloc itu adalah salah satu armour layer yang biasanya digunakan dalam pembangunan konstruksi pemecah gelombang pada coastal area.
Nah, untuk XBloc ini sendiri sebenarnya baru mulai diperkenalkan oleh Delta Marine Consultant pada 2003 (ya kalau bahasa kerennya itu baru mereka publikasikan itu pada tahun tersebut).
Sebelumnya, sudah ada banyak jenis armour layer nih teman-teman seperti Tetrapod, Accropod, Coreloc dan masih banyak lagi. Hanya saja beberapa armour layer ini memiliki kelebihan dan kekurangan masing-masing.

Terkait XBloc ini sendiri kelebihannya dia lebih ekonomis dibandingkan dengan armour layer lainnya karena volume kubikasi setiap unitnya lebih kecil. Dan juga bentuk XBloc ini menjadikan dia sebagai armour layer yang dapat difungsikan jika diletakkan satu lapis saja. Kalau seandainya kita menggunakan Tetrapod, kita setidaknya harus punya 2 layer, nah kalau XBloc ini dia sudah mengunci satu sama lain meski hanya menggunakan satu layer.
Selain dari XBloc ada juga Namanya Crablock. Kalau dari bentuk-bentuknya XBloc dan Crablock ini ya sama saja tapi shape nya saja berbeda dan sisi geometrisnya.
Ini dia nih gambaran XBloc dan Crablock.


Gambar 1. Xbloc


Gambar 2. Crablock


 
Gambar 3. Tetrapod yang sudah disusun

Nah jelas beda dong ya ketiga jenis unit armour ini. Kalau mengingatnya mudah saja, Crablock ini lebih mirip dengan Tetrapod dari segi bentuk kaki-kakinya. Kalau XBloc kakinya petak-petak.
Hahaha… Awam bener bahasanya. Ya tapi begitu. Kalau kalian di kantor cara ngomong terkait perbedaan XBloc dan Crablock ini jangan meniru saya. Karena nanti kalian dipikir tidak mengerti apa-apa kalau bahasanya tidak formal seperti yang orang-orang di dunia perkantoran ingini.
Okey, kita lanjut pembahasannya. Jadi dari segi design perletakan (placement design) antara XBloc dan Crablock ini sebenarnya mereka sama-sama armour unit yang diletakkan 1 lapis saja karena mereka mampu mengingat satu sama lain.
Untuk pattern unitnya dapat digunakan uniform atau random pattern perletakannya. Secara bahasa awamnya, mau teratur atau tidak XBloc bisa disusun seenak jidat lu dah. Tapi nih, biasanya orang-orang menyusun XBloc dengan pattern batu bata. Hmm… Kalian pasti berpikir “√Ąpa lagi kata si Yelna ini?”
Oke, ini gambarnya :
Gambar 4. Pattern batu bata seperti ini

Kemudian untuk average packing density XBloc itu sendiri :
Horizontal Distance (m) = 1.30 x D
Upslope Distance (m) = 0.64 x D
Packing Density = 1.20/D(kuadrat) ----- sorry aku malas buat kuadrat a.k.a. dua kecil di atas
Packing Density = 0.58/Dn(kuadrat) ----- sorry aku malas buat kuadrat a.k.a. dua kecil di atas

Kemudian kalau kalian ada yang bertanya seputar Safety Factor dari XBloc itu sendiri sebenarnya design XBloc memiliki Safety Factor 1.25 (ini nilai yang seharusnya digunakan).
Maksudnya disini adalah gelombang yang menghantam si XBloc ini harus dinaikkan 25% nya dari gelombang sebenarnya. Hmm… Jangan pusing. Biar aku saja. Karena aku yang nulis blog ini.
Tapi nih sebenarnya Safety Factor Accropode lebih besar dibandingkan dengan XBloc karena kemampuan interlocking Accropode itu lebih kecil dari XBloc. Jadi gini nih maksudnya:
Safety Factor itu untuk menjaga keamanan designnya supaya tidak pecah. Misal dengan hantaman 20 kali pukul, si XBloc akan pecah. Nah Safety Factornya dinaikkan jadi 20*1.25. Kalau si Accropode, bisa jadi Safety Factornya 20*4. Karena bentuknya yang berbeda, kemampuan interlocking antara unit ini berbeda. Interlocking ini diibaratkan dengan pegangan tangannya si unit-unit ini.
Nah, si XBloc ini solidaritasnya tinggi jadi pegangannya kuat. Kalau dihantam gelombang, dia nggak langsung tercampak dan terhempas gelombang. Beda halnya dengan Accropode yang interlockingnya lemah, jadi ada gelombang sedikit, dia langsung terlepas, tercampak dan terhempas. Maka dari itu Safety Factornya dibuat tinggi. Bagi yang penasaran dengan penampakan Accropode, berikut ini fotonya.

Nah, sudah terbayangkan oleh kalian kan macam mana si unit armour ini berpegangan tangan?
Jadi itulah ulasan sedikit terkait XBloc ini.

Oke. Karena sudah hampir jam 6 aku pulang dulu ya. Sudah di tunggu Bapak pulang.
Bye… Sampai jumpa di ulasan terkait Teknik Sipil selanjutnya.

Monday, July 16, 2018

ENJOYING WEEKEND (Yeyen Coming Part)

Hi everyone...
Come back with me, YELNA YURISTIARY in my blog.
It has been long time I never update any info regarding me, myself, my family, and everything about me.

Okay... 
This is some of my stories you want to hear about me.
I have moved to Batam since 2015 November. Now I am working in one of MNC here.
In this article I'll tell you some of my agenda while I spent my weekend in this tiny island.
As you know Batam is a small island. We can roaming around in this area in 1 day. Just only need around 1 hour to go from another side to another.
Yeah. Even this island is quite tiny... But you'll found many things in this area. Mostly Batam people is not a local people. They coming from many places from all of part of Indonesia. When you visit Batam you'll found Sumatera people, Java people, Kalimantan, Sulawesi, Irian Jaya, Bali, Lombok, Kupang and many other people. Many foreigner also in this small island. You can found every ethnic in this area. You can found European, American, Indian, Asian, Chinese, Japanese, Korean, and many many more. 

Okay. Better we finish to talk about ethnic. Now I want to tell you how to spend weekend in this island.
Mostly people in Batam will spend their holiday by going to beach, cafe, shopping mall, and some of them will go to Singapore for some purchasing or recreation place. If you're quite lazy to waiting in que at immigration places, better you spend your weekend in Batam only. Otherwise you can visit Bintan Island (around 1 hour from Punggur Port or in Bahasa Indonesia you can call it Pelabuhan Punggur).

There are many beaches in Batam. Some of them is really crowded on weekend. But if you have adventure spirit, you can found secret beach in nearby Barelang area. Ok... Before we talk to much, let me tell you about Barelang. Barelang is acronim for Batam Rempang and Galang. This is name of the small-small island nearby Batam. All of that small-small islands connected by Barelang Bridge number 1 until 6. If you have car, riding is the best option for exploring this area. From my place, Batam Center to Barelang Bridge number 5, we need around 1 hour driving.

Nearby Barelang 5 bridge there's a beach name Mirota Beach, Melayu Beach, Melur Beach, Airnanti beach and many more. You can choose beach as you need. For example when you want to taking a cute picture and good landscape, you can take from Melur Beach. When you want to swimming on the sea, you can choose Mirota Beach because the depth is quite OK for swimming. If you want to eating only, you can visit many seafood restaurant after 4th bridge. Price of the food is OK and taste is yummy over there.

Like last week, my sister (Yeyen) coming here from Pekanbaru. She is a student from Jogjakarta and she took semester holiday in Pekanbaru. Before she take off to Jogjakarta, she visiting me in Batam and we go roaming around in this small island.

Thursday night she reached here. I pick her in airport. We go to Morning Bakery for drink some coffee and eat cheesecake. After that we go to Tiban Center, meet her bf and get dinner over there.

The second day, I have to work, so we can't bring her roaming around. At that day she just stay back at home. On Saturday I also working. We work like a horse, so that can't bring her again. But lucky her bf not working at that time and they go roaming around to Mata Kucing Garden (it's old zoo here), Nongsa Beach and watching movie on Nagoya Hill Mall.

After work, I again try to catch up with their schedule. So at that time we met her in Coastarina. We reached around 8.30 in coffee shop at Coastarina. But it's too late. They said it's already closed and lucky we ate ice cream outside that coffee shop at that day.

On Saturday I was late because I have to go market to prepare barbecue party for us. I go market nearby Batam Center and I buy chicken, beef, fish, and prawn. But, on barbecue party we just do barbecue prawn and fish only. First because of is quite difficult to on the fire. Second is all of us already tired while do barbecue because no time for take a rest.

We go to Barelang 5th bridge at 10.00 p.m and reach there around 11.00 p.m. At night time, Barelang 5th bridge is very beautiful. If you come when there's no cloudy, you can see so many stars above you with the sea beside bottom your place and wind blowing softly. With barbecue things nearby you, you'll feel so comfort over there. This is some of my picture in Coastarina and result of our barbecue.

Fig.1. This is the barbecue prawn and fish we had.

And the next day, we went roaming around to the beach after 6th bridge. Before going to the beach we ate in Special Noodle Riau Island, go ate seafood at the end of Barelang Bridge, after that we go to new beach, Ayora Beach.
From the owner of Seafood Restaurant, he informed us about the small island nearby and we can go camping over there.
Soon, we will go there for bonfire camp. Ha.. ha.. ha...

There's some of our picture when going roaming around.
Fig.2. In Vietnam Camp Culture Heritage, After 5th Bridge

Fig.3. On the way go to barbecue

Fig.4. First night eating in Tiban Center

Fig.5. Me and Yeyen with sunset Barelang Bridge

Fig.6. Yeyen become little child again

Fig. 7. She acts I took candid picture

Fig.8. The things she have to bring to Jogjakarta (so heavy)

Fig.9. Me and Yeyen

Fig. 10. Me and Yeyen 2


Fig.11. Eating seafood and give up to finish it

Fig.12. Taking picture far from Barelang Bridge

Fig.13. Gangsta on the bridge

Fig.14. Vietnam Camp Statue

Fig. 15. REAL MODEL




Saturday, July 14, 2018

Love Yourself

Good morning everybody,

It's already long time I never post anything in this blog again.
Today I want to inform you about something.
Something we need in our life. Something who can give us happiness entirely.

Okay. The things we have to have in our life is RESPECT OURSELF.
How we respect ourself?

1. Be Healthy

Being healthy is an important things we need in life. Healthy means we are not smoking or drinking. We are not making ourself in injury by joining risky things. Actually it's OK a little bit risky, but act without plan is very big NO.

2. Be Care

Be care with our personal things. Be care with our society. Be care with our relation. For me, better I have 1 best friend than I have 1 big group friends. Do you know, best friends is the person who will give their need for you. But friends is the person will come to enjoy their time with you. If you don't have enough things for enjoying something, they will not meet you. It's different from best friends. Even when you are a boring person, they will come to you and finding a happiness between you and them only. A simple as that.

3. Be Talkactive

Be talkactive is important. Respect our self by being talkactive. Let the people know who you are. Let the people know what kind of person are you. If they feel not comfort with you, that people will go. In nature, this is the best filter for person who will match for you. Some people like another by their princip, some people like the people by their habit. By being talkactive, you will know some people without making yourself being wrong. If you don't like, you can say don't like. If you like, you can say you like. And in this world still have some people who never want to listen what people say. There's still have some people who only want people hear what they say. This kind of people only want fake person in front of them. And for this kind of person, you can choose to stay or walk away. I'm personally know a people like this. This people will tell you are very kind when you're just silent and being fake. And reverse when you start being talkactive to express who you are, this people telling that you're like shit.

So from this things, you can choose you want to becoma FAKE or REAL.

AS SIMPLE LIKE THAT.

Entri Populer